מי אנחנו
*טכנולוגיה חיובית - גישה מדעית יישומית לטכנולוגיה כדרך להעצמת הצמיחה החיובית של פרטים, קהילות ומוסדות
המכון לטכנולוגיה חיובית מהווה מרכז מחקר ופעילות בו בוחנים בצורה ביקורתית את תפקידם והשפעתם של טכנולוגיות דיגיטליות עכשוויות ומפיצים ידע וכלים לחיים בריאים בחברה הדיגיטלית בת זמננו.
הטכנולוגיות הדיגיטליות העכשוויות מתפקדות למעשה כטכנולוגיות מעקב ובעשורים האחרונים הם חדרו לכל תחום ותחום בחיינו - בבית, בעבודה, בבתי ספר, במרחב הציבורי ובחיי הפנאי. לטכנולוגיות הדיגיטליות יש פוטנציאל לתרומה לחברה, למשל באמצעות קידום דמוקרטיה ושוויון, שווקים פתוחים וחופש ביטוי. אולם שימוש לרעה בטכנולוגיות דיגיטליות יכול להביא לתופעות חברתיות ופוליטיות מזיקות. בין היתר, ליצור ולקדם קיטוב והסתה, מעקב המוני, ביוש (shaming), ריגול ושליטה, הפצת מידע מוטעה וזריעת כאוס.
בתקופה בה אלגוריתמים מקבלים החלטות וחיי האדם וסביבתו נתונים תחת מעקב ופיקוח על התנהגות, מצב רפואי וכלכלי, תעסוקה, יחסים חברתיים ומשפחתיים, מחשבות ודעות, התמודדות ביקורתית, יצירתית ומושכלת עם טכנולוגיות דיגיטלית היא צו השעה.
המהפכה הדיגיטלית שאנו מצויים בעיצומה יכולה להביא לנזק פוליטי, חברתי ופסיכולוגי, אבל אנחנו גם יכולים להתמודד עם האתגרים והסכנות הללו אם נלמד להכיר את הטכנולוגיה, להבין איך היא עובדת ולרכוש כלים מעשיים איך לצמצם את נזקיה
המכון לטכנולוגיה חיובית יקדם את השיח הביקורתי והמודע על טכנולוגיות דיגיטליות, יקדם את המודעות לסכנותיה ואתגריה, ויעשיר את דרכי התמודדות במגוון דרכים.
האתגר
הטלפון החכם, הבית החכם, העיר החכמה, הרכב החכם, מצלמות האבטחה, התפתחות הבינה המלאכותית לצד השימוש היום יומי שלנו בהעלאת מיקומים וצילומים לרשתות החברתיות הביאו לכך שטכנולוגית מעקב ופיקוח חדרו לכל תחום חיינו - בבית, בעבודה, בבתי ספר, במרחב הציבורי ובחיי הפנאי.
לטכנולוגית אלו יש פוטנציאל לספק לנו ביטחון, הנאה ונוחות. אבל הן גם יכולות לפגוע בנו כפרטים, כקהילה ואפילו כחברה דמוקרטית.
המשימה
המכון לטכנולוגיה חיובית הוא מכון מחקר אקטיביסטי וביקורתי הבוחן את תפקידה ושימושיה של טכנולוגיית המעקב בחברה העכשווית.
-
המכון יקדם טכנולוגיה דיגיטלית שמשרתת את הציבור בצורה הדדית וחיובית.
-
המכון יקדם טכנולוגיה שתצמצם את נזקי המעקב הדיגיטלי.
-
המכון יגבש כלים דרכים להתמודדת עם אתגרים טכנולוגיים באמצעות:
-
הכרת הטכנולוגיה והבנה איך היא עובדת
-
הפצת כלים להתמודד בצורה מושכלת, בריאה ובטוחה עם הטכנולוגיה
החזון
עקרון היסוד והחזון של המכון לטכנולוגיה חיובית הוא כי יש לנו את היכולת להעצים את היתרונות ולהתמודד עם הסכנות, להפוך את המדאיג למוכר, את המסובך למובן ואת השלילי לחיובי.
צוות
ד״ר חיים מאיר נריה
חוקר פילוסופיה ולימודי דת.מומחה ברטוריקה, בתקשורת בעל פה, בתקשורת פוליטית ובמדיה חברתית בקרב קבוצות דתיות בישראל. בעברו כתב נאומים לנשיא מדינת ישראל ואף שימש לו כיועץ.
ד״ר רונן אידלמן
אמן, מעצב גרפי וחוקר מירושלים. מחקרו מתמקד במערכות מעקב ופיקוח, יחסי חברה וטכנולוגיה, המרחב הציבורי, תרבות דיגיטלית, אמנות עכשווית, ובקשר ביניהן.